Att göra

Vad vill du hitta på när du är i Kristinehamn och Värmland?
Det finns mycket att uppleva i sagans och diktens Värmland, som det brukar kallas i turistreklamen. Men låt oss börja i Kristinehamn. Som framgår av namnet, är Kristinehamn en hamnstad. Läget vid Vänern (Sveriges och även EU:s största insjö) gör att du aldrig har långt till vatten, med alla möjligheter det innebär.

Vill du ha ännu fler tips på saker att se och göra, rekommenderar vi verkligen ett besök hos Kristinehamns turistbyrå, med sitt alltid lika vänliga och serviceinriktade bemötande. Här kan du också ladda mobilen och surfa på nätet helt gratis.

Kristinehamns resecentrum

250 m

Där tåg, bussar och taxi samsas. Utmärkta förbindelser till Stockholm, Oslo och andra metropoler och är som sagt också starten på Inlandsbanan. Så när du ankommer eller ska lämna Kristinehamn med tåg eller buss, så har du Park Hotell bara ett liten bit bort.

Arkitektur

Arkitektur

400 m

Är du intresserad av arkitektur finns det många vackra hus att upptäcka när du flanerar runt i staden. Gör ett besök på Trädgårdsgatan med sina vackra trähus eller Kungsgatans dekorerade stenfasader. Kristinehamns pampiga kyrka med sina dubbla torn är också ett måste, och på vägen dit kan du passera huset där Gustaf Fröding bodde.

800 m

Stadsparken har restaurerats och nyinvigdes 2019. Här finns något att göra för hela familjen, oavsett om du vill vara riktigt aktiv, eller bara njuta av grönskan från en picknickfilt.

800 m

I Stadsparken finns också en skatepark med de möjligheter och utmaningar du kan förvänta dig. Glöm inte brädan när du packar alltså.

7 km

Den 15 meter höga Picassoskulpturen är ett välkänt landmärke för Kristinehamn. Den ska du absolut besöka, där den står på Strandudden vid Vålösundet och blickar ut över Kristinehamns skärgård. På vägen dit kan du njuta av den vackra skärgårdsmiljön, med badstrand, promenad- och cykelstråk, caféer och lekplatser. Bara den gör resan värd.

3,5 km

En härlig Vänerbadplats där du kan välja att bada från sandstranden eller bryggorna eller bara njuta av utsikten och solen från de speciella solhyllorna. Bra faciliteter med lekplats, omklädningsrum och toaletter.

1 km

Det ståtliga fartyget Christine af Bro som beskrivs som Kristinehamns flytande stadsvapen. Återskapat efter historiska förlagor från den tid när Bojortar var vanliga på Vänern.

750 m

Ett museum inrymt i en gammal stallbyggnad som visar både fasta och tillfälliga utställningar. Den fasta utställningen berättar om Kristinehamns framväxt och historia. I entréplanet finns också en välsorterad museibutik.

När det blir dags att fika eller äta någon lätt rätt kan vi rekommendera Norrgården vid Hembygdsgården. Mysig miljö från 1700- till 1900-talet. En gammal bostads- och affärsfastighet som förutom att inrymma ett café även huserar en utställning med verktyg och båtmotorer från Albin Motor.

2,5 km

Här hittar du utställningar inrymt i en före detta panncentral. Dessutom finns här café och restaurang Panncentralen. Här visas modern och samtida konst, där du kan njuta av både världsberömda konstnärers verk, likaväl som konstnärer med lokal anknytning. Det finns också en konstsamling med verk skapade av Värmländska konstnärer.

5 km

Tillhörde tidigare Gustafsviks herrgård och har en fascinerande historia. Idag är hela området med park och mejeribyggnad förklarat som byggnadsminne. I anslutning till Österviks Kapell finns även Kristinehamns stadsbondgård.

Här kan du njuta av den vackra parken med flygelbyggnader, magasin och växthus. Den ena flygelbyggnaden renoverades av Ernst Kirchsteiger 2016 under TV4-programmet ”Sommar med Ernst”. Här hittar du också historiska skyltar och du har dessutom möjlighet att få en gratis audioguidning. Läs mer.

Idrottsområde med fotbollsplaner, ishallen Björkhallen Arena, motionsspår, utegym och moutainbikeleder. Ligger på ”uppvärmningsavstånd” från Park Hotell med en härlig uppförsbacke på vägen dit.

800 m

En kombination av krukmakeri, butik och café med finkaffe och hembakat, allt serverat i egen keramik.

700 m

Christina är turistguide och genomför stadsvandringar och guidningar om Picassoskulpturen. Perfekt när du vill lära dig mer om Kristinehamn. Mer info om aktuella arrangemang finns på konsultchristinaskan.se

1 km

En livsstilsbutik med möbler, inredning, presentartiklar, kläder för dam och barn, blommor, skafferivaror och mycket mer. Allt för dig som vill höja livskvalitén och glädjen. 

400 m

Kristinehamns eget microbryggeri som varit tidigt ute i den växande trenden med hantverksöl. Framställer ett stort antal ölsorter som du kan prova i bryggpuben (se deras hemsida för öppettider), köpa på Systembolaget eller på flera restauranger i Kristinehamn.

9 km

Med pelargonmuseum, handelsträdgård och café. Väl värt en utflykt för att njuta av dofter, färger och naturligtvis caféets utbud. Det du alltid undrat om pelargoner får du dessutom svar på här.

Dagsturer

Vill du göra utflykter i Värmland finns det mängder av saker att uppleva som passar bra för en dagstur. Här är några exempel:

30 km

I Karlskoga kan du besöka Alfred Nobels hem, idag museum tillägnat Alfred Nobel.

32 km

En ståtlig herrgård. Parken är öppen för allmänheten och där kan du testa ditt lokalsinne i dess labyrint. 

35 km

Precis utanför Karlstad är diktaren Gustaf Frödings födelsegård, där du dessutom kan äta eller dricka kaffe i herrgårds­restaurangen.

40 km

Bjurbäckens slussar i Storfors. Härlig miljö och fint café. På vägen dit kan du också passera Lundsbergs skola.

42 km

Sandgrund Lars Lerin i Karlstad är ett konstmuseum som drivs av den välkände akvarellisten Lars Lerin. Var förr ett av Sveriges mest kända danspalats.

58 km

Den lilla idylliska orten Sjötorp ligger på perfekt utflyktsavstånd från Kristinehamn. I Sjötorp lämnar båtresenärerna Vänern för att istället åka på Göta Kanal, eller tvärsom. Slussningen i Sjötorp är ett skådespel i sig. Förutom det finns mycket att se med marin koppling, t ex kanalmuseet.

68 km

En bit norr om Filipstad finns Långban, en av världens mineralrikaste platser. Gruvdriften var igång från 1500-talet fram till 1970-talet och mycket av miljön finns bevarad. 

80 km

I den forna bandymetropolen finns idag ett museum som visar Sverige ur ett historiskt vardagsperspektiv. En riktigt nostalgitripp. Här finns även ett café.

Kristinehamns Arena

När du är i Kristinehamn finns det många goda anledningar till att besöka Kristinehamn Arena, en komplett arena för träning, motion och upplevelser. Kanske ska din dotter eller son hit på ett träningsläger eller en fotbollscup och det vill du inte missa.

Du kan också passa på att spela padel, motionssimma, köra ett träningspass, släppa loss i leklandet eller njuta i relaxen. Från Park Hotell till arenan är det mindre än 2 kilometer. Det innebär en skön promenad när du ska dit eller några minuter i bilen.

Restauranger

Det finns många bra restauranger i Kristinehamn, med olika utbud och inriktningar. Som alltid är det roligt att hitta de där riktiga restaurangpärlorna när du besöker Kristinehamn. Att välja var du ska äta är individuellt utifrån dina önskemål, så här är en hjälp på vägen med en lista över olika restauranger:

800 m

Äkta italiensk ristorante, pizzeria och deli.

800 m

Restaurang och diversehandel i mysig miljö vid Varnans strand.

170 m

Restaurang med ett stort utbud belägen i en byggnad från 1790-talet.

400 m

Kinarestaurang med klassiska rätter.

500 m

Italiensk restaurang med äkta napolitansk pizza.

350 m

Serverar mat inspirerad av det italienska köket.

850 m

Restaurang och bar i centrala Kristinehamn.

1 km

Steakhouse1895 serverar dagens lunch och a la carte med betoning på grillat, som hörs på namnet. Utbudet är dock bredare än bara grillat, så är du sugen på en sallad finns det också på menyn.   

3 km

Högkvalitativa råvaror och välkomponerade rätter.

1 km

Asiatiskt kök med exotiska smaker och ingredienser.

400 m

Restaurang, bar och game room.